Tiroida este o glandă cu un rol fundamental în funcţionarea optimă a organismului nostru. Despre bolile care pot apărea la nivelul tiroidei, analizele necesare pentru a depista o afecţiune, din timp, dar şi cum poate influenţa stilul de viaţă, am stat de vorbă cu doamna Dr. Corina Neamţu, medic primar endocrinolog.
Glanda tiroidă: ce rol are
C.S.Î.D.: Care este rolul tiroidei în organsim?
Dr. Corina Neamţu: Tiroida are un rol fundamental în organism şi că să îl parafrazez pe prof. Parhon: fără tiroidă civilizaţiile nu ar exista. Pentru că începând din viaţă intauterină, tiroida are un rol fundamental în dezvoltarea neuronilor fătului şi de aceea este importantă o funcţie tiroidiană bună a mamei, pentru dezvoltarea creierului copilului, mielinizează neuronii şi îl fac mai mult sau mai puţin inteligent, evident, în acord cu factorii genetici. Sunt mai multe lucruri implicate în această dezvotare a creierului. După naştere, tiroida îşi continuă rolul, în primul rând în reglarea tuturor metabolismelor, a creşterii celulare, a frecvenţei cordului şi a adaptării cordului la efort. Deci, este foarte importantă, ne menţine tineri, ne menţine inteligenţi.Practic menţine viaţa.
C.S.Î.D.: Ce ar trebui să facă mama în timpul sarcinii, castfel încât funcţia tiroidei să fie una nomală?
C.N.: A început să intre, aproape uzual, în screening-ul femeii însărcinate în primul trimestru, analiza dozărilor hormonale care să ateste normalitatea funcţiei tiroidiene. Şi, de obicei, acele femei tinere nu ştiu că au o problemă până în momentul în care sunt însărcinate. Deci, colegii ginecologi au început să facă screening-ul tiroidian la gravidă în primul trimestru. Se tratează astfel încât produsul de concepţie să nu sufere.
Glanda tiroidă: boli frecvente
C.S.Î.D.: Care sunt cele mai comune boli legate de tiroidă? Care sunt disfuncţiile ei?
C.N.: Într-un fel, cea mai frecvent întâlnită boală este boală auto-imună de tiroidă. Afectează din ce în ce mai mulţi pacienţi şi nu neapărat că a crescut frecvenţa, cât a crescut disponibilitatea testelor auto-imune care arată un nivel crescut al anticorpilor îndreptaţi împotriva tiroidei. Această patologie care apare, cel mai frecvent, la cabinetele de endocrinologie. Nu este cea mai gravă, dar este cel mai frecvent întâlnită.
C.S.Î.D.: În afară de ea?
C.N.: Mai este hiper funcţia tiroidiană. Atunci când vorbim de auto-imunitate, vorbim, mai frecvent, de hipo funcţie dar şi de hiper funcţie cu anticorpi diferiţi. Cele două boli, se pot transforma, la un moment dat, una în cealaltă. Apoi vorbim de patologia nodulară tiroidiană şi aici începem de la nodulul benign, până la cancer cu diferitele lui forme.